مقدمه درد شانه

درد شانه یکی از مشکلات شایعی ست که مردم این روزها با آن مواجه هستند. شانه یکی از مفاصل آسیب پذیر بدن است که آسیب آن بسیار دردناک خواهد بود. بسیاری از اختلالات شانه در صورت رسیدگی به موقع با فیزیوتراپی و ورزش¬های اصلاحی قابل درمان است ولی در صورت عدم توجه و یا وخیم بودن مشکل، درمان با «جراحی شانه» همراه خواهد بود.
فیزیوتراپی شانه شامل اقداماتی برای کاهش درد و التهاب، افزایش کارایی فعال و غیر فعال و افزایش قدرت و استقامت عضلانی است.

روش های درمان آسیب دیدگی شانه

با مراجعه فرد بیمار به مرکز فیزیوتراپی بررسی اولیه صورت گرفته و باتوجه به منشأ مشکل که یکی از آسیب های التهابی، مکانیکی و یا عصبی است، روش های درمان پیشنهاد می شود.
برای درمان درد التهابی اقداماتی به وسیله دستگاه های اولتراسوند، لیزر و ماساژهای سطحی انجام می شود که باعث کاهش التهاب و درد می شود. برای درمان درد مکانیکی از روش های درمانی مانند درمان های دستی استفاده می شود که گرفتگی های عضلانی را رفع می کنند. در این درمان، روش تمرین درمانی نیز برای بهبود ثبات مفصل انجام می شود.
برای درمان درد با منشأ عصبی تمرکز اصلی درمان بر اعصاب گردنی می باشد تا فشار روی عصب ها کاهش یابد. البته در بعضی موارد ممکن است احساس درد در شانه نشان دهنده وجود مشکل در ناحیه دیگری مانند ناحیه گردن باشد.
شانه مفصل پر تحرک است، بنابراین در هنگام بروز آسیب و مشکل در شانه، انجام تمرین و مداخله فیزیوتراپی نه تنها بر روی شانه ی آسیب دیده در یک قسمت بدن، بلکه برای هر دو سمت بدن (حتی شانه ای که سالم است) ضروری ست.

مشکلات شانه

بیماری ها و اختلالات بسیاری سلامت شانه و اجزای متصل به آن را تهدید می کند که رایج ترین آن ها : التهاب تاندون ها، التهاب بورس، پارگی عضلات، بی ثباتی مفصل شانه و دررفتگی آن، پیچ خوردگی و دررفتگی مفاصل بین شانه و ترقوه، شانه منجمد، آرتروز مفصل بین شانه و ترقوه، روماتیسم مفصلی شانه، تومورها، سندرم قوس دردناک، دردهای ارجاعی، شکستگی استخوان شانه و…
افراد ورزشکاری که دچار آسیب دیدگی در ناحیه شانه می شوند در صورت مشورت و صلاحدید پزشک ممکن است قادر به ادامه تمرینات خود باشند. این افراد ابتدا باید کار خود را با تمرین های پایه ای که تمرکز آن بر بهبود پایداری، تحرک و قدرت است شروع کنند و سپس می توانند به پیگیری تمرینات تقویتی و قدرتی بپردازند.

ورزش شانه های آسیب دیده

در زمان آسیب دیدگی ناحیه شانه اقدامات ایمنی بسیاری وجود دارد که با انجام آن می توان از گستردگی آسیب جلوگیری کرد. برای بهبود پایداری و تحرک شانه تمرین هایی مانند: حرکت های کشش کراس اوور بازو، بهبود چرخش داخلی منفعل و چرخش خارجی منفعل و تمرین پاندول پیشنهاد می شود.

حرکات کشش کراس اوور بازو

حرکات کشش کراس اوور بازو موجب افزایش دامنه حرکتی شانه می شود و می توان با کشش درست شانه وضعیت آن را بهبود بخشید.
برای انجام تمرین کشش کراس اوور بازو شانه ها را آرام کرده و یک بازو را به صورت عمود بر بدن قرار داده و بکشید. با بازوی دیگر بازویی را که به صورت عمود قرار گرفته بکشید و 30 ثانیه نگه دارید.
این تمرین را 4 بار در روز و 5 روز در هفته انجام دهید.

تمرین پاندول

تمرین پاندول کمک می کند تا حرکت های اصلی شانه بازسازی شود.
بر روی یک میز به سمت جلو خم شده و با یک دست به میز تکیه داده و وزن خود را به روی دست دیگر بیندازید. اجازه دهید دست دیگر در یک طرف آزادانه معلق باشد و تاب بخورد و در یک حرکت دایره مانند چرخش کند.
این تمرین باید 5 الی 6 روز در هفته و در هرروز 2 ست و در هر ست 10 بار انجام شود.

چرخش خارجی منفعل

تمرین مشابه تمرین خارجی منفعل است با این تفاوت که تحرک خارجی شانه را تحت تأثیر قرار می دهد.
پلاستیک یا چوب را به شکل افقی در مقابل خود نگه دارید و با 2 دست آن را بگیرید. در حالیکه آرنج هایتان را در کنار بدن نگه داشته اید، سعی کنید چوب را به صورت افقی از سمتی به سمت دیگر حرکت دهید.
چوب را تاجایی که توان دارید به یک طرف فشار داده و این کار را برای 30 ثانیه انجام دهید. چوب را به جهت مخالف حرکت داده و تا جایی که می توانید آن را به سمت مخالف فشار دهید و این کار را نیز برای 30 ثانیه انجام دهید.
این تمرین را روزی 4 بار و 5 روز در هفته انجام دهید.

تمرین هایی برای بهبود قدرت شانه

بالا آوردن 2دست از طرفین

انجام تمرین بالا آوردن 2 دست از طرفین باعث افزایش قدرت شانه و عضلات شده و هنگامی پیشنهاد می شود که قدرت حرکت و ثبات شانه آسیب دیده بهبود یافته باشد.
برای انجام این حرکت 2 دمبل با وزن مناسب در دست هایتان بگیرید،درحالیکه کمرتان صاف است زانوها را خم و و سینه هایتان را کمی به سمت جلو متمایل کنید و بازوها را در کنار خود نگه دارید. سعی کنید هر 2 بازوی را در 2 طرف بدن بالا بیاورید. در حالیکه کف دست ها رو به زمین است و بازوها در موازات زمین قرار دارند، شروع به پایین آوردن آن ها کرده تا دوباره در کنار بدن قرار گیرند.

بالا آوردن دست از جلو

حرکت بالا آوردن دست از جلو عضله دالی (دلتوئید) جلویی را درگیر می کند و انجام آن برای شانه آسیب دیده مانعی ندارد.
برای انجام این حرکت یک صفحه وزنه را با 2 دست خود نگه داشته و درحالی که کمرتان صاف است زانوی خود را خم کنید، سپس سینه ها را به بیرون متمایل کرده و بازوها را در 2 طرف بدن نگه دارید.
درحالیکه صفحه به شکل صاف قرار دارد، به آرامی هر 2 دست را در جلو با یک حرکت کنترل شده بالا بیاورید، وقتی بازوها در موازات زمین قرار گرفت شروع به پایین آوردن بازو ها کنید تا در کنار بدن قرار بگیرند.
تا وقتی که احساس درد نمی کنید به انجام دادن این حرکت ادامه دهید.

تمرین Bent Over Row

تمرین bent over row برای تقویت عضلات کمر مفید است. در این تمرین شانه ها به عنوان یک گروه عضلانی ثانویه عمل می کنند که نقش حمایتی دارند.
برای انجام این تمرین 2 دمبل با وزن مناسب را در دست بگیرید، بازوهای خود را در کنار بدن قرار داده و کف دست هایتان را به سمت بدنتان نگه دارید.
به اندازه ای از کمر خم شوید که میان تنه ی شما با زمین موازی باشد ، سپس کمر را راست و محکم نگه دارید به صورتی که دست هایتان آرام و راحت معلق باشند. سپس به آرامی بازوها را در 2 طرف بدن بالا ببرید تا جایی که 2 بازو در موازات زمین قرار گیرد، سپس آرنج ها را به شکلی خم کنید که بازوها با کنار بدن تماس پیدا کند و در آخر دست ها را به آرامی پایین بیاورید تا به موقعیت اولیه برسند.
تا زمانی که احساس درد ندارید این حرکت را بارها و بارها تکرار کنید.

تمرین Upright Row

تمرین Upright Row تمرین برای بهبود عضلات دالی یا دلتوئید انجام می شود و درد زیادی در مفصل شانه ایجاد نمی کند.
برای انجام این حرکت راست بایستید و پاها را به اندازه ی عرض شانه باز کنید. در حالیکه با هر2 دست یک دمبل را در دست دارید، کف دست ها باید به طرف بدنتان باشد. سپس دست ها را تا وسط سینه بالا آورده و در حین انجام این حرکت بازوها را که بالا می آورید، آرنج ها را به شکلی خم کنید که دور از بدن قرار بگیرد.
نکته مهم: به هیچ وجه در این حرکت دست ها را به طور کامل بالا نیاورید و حرکت را تا آخر انجام ندهید. زیرا این کار می تواند باعث تشدید آسیب شانه شود.
دست ها را پایین بیاورید تا به حالت اولیه خود برگردند. تازمانی که احساس درد نمی کنید به انجام این تمرین ادامه دهید.

حرکت Cable Crossover

تمرین سیم کش کراس اوور با هدف کار کردن بر سینه طراحی شده است و به حفظ تعادل بدن کمک خواهد کرد. بدیهی است که این تمرین آسیبی به شانه ها نمی رساند زیرا ماهیچه های شانه هدف این تمرین نیستند.
برای انجام تمرین سیم کش کراس اوور از دستگاه کابل استفاده می شود. برای انجام این تمرین، وزنه ها را روی کابل ها قرار دهید تا جایی که وزن آن ها برای شرایط شما مناسب شود.
سپس راست بایستید به شکلی که ساعدهای دست در کنار بدن قرار داشته باشند.
مشت ها باید بسته باشد و کف دست ها رو به جلو باشد. در حالیکه انتهای کابل را در هر دست دارید، دست ها را تا کناره های بدن بالا بیاورید. سپس مانند حرکت بال زدن پروانه آن ها را جلوی سرتان بیاورید به طوریکه بازوها رو به روی هم قرار داشته باشند، سپس بازوهایتان را به نقطه شروع اولیه برگردانید.
نکته مهم: اگر با انجام حرکت سیم کش کراس اوور درد شما تشدید شد، ممکن است این حرکت برایتان خطر داشته باشد. در این صورت این تمرین را متوقف کرده و انجام ندهید.

حرکت بالا سینه دمبل

تمرین حرکت بالا سینه دمبل می تواند به آرامی باعث بهبود قدرت شما شود. این تمرین از عضلات شانه به عنوان ماهیچه های حمایت کننده استفاده می کند و هدف اصلی آن کار کردن روی عضلات سینه است.
برای انجام این تمرین بر روی یک سطح صاف دراز بکشید و دمبل هایی با وزن مناسب را در دست ها نگه دارید. برای حفظ تعادل بدنتان پاها باید به طور ثابت بر روی زمین باشند.
بازوها را به سمت بیرون باز کنید و بعد آن ها را به سمت سقف بالا بیاورید به شکلی که کف دست ها به سمت یکدیگر باشند. سپس دست ها را پایین آورده و از بدن دور کنید وقتی بازوها را پایین می آورید، سعی کنید خمیدگی بازو را حفظ کنید.
در آخر بازوها در موازات زمین قرار دهید. این حرکت را نیز هر چقدر که می توانید و تا زمانی که احساس درد نمی کنید انجام دهید.
نکته مهم: ایمن ورزش کنید و هر زمان که دچار آسیب شده اید، دردتان عود کرد و یا زمانی که پس از دوران نقاهت تمایل به ورزش داشتید، حتماً پیش از شروع ورزش با پزشک خود مشورت کنید.

اختلالات جزئی شانه

التهاب تاندون

تاندونیت یکی از شایع ترین علل درد شانه است. تاندونیت شامل یک ضایعه کوچک در تاندون به شکل پارگی های میکروسکوپی است که با یک مرحله التهاب دنبال می شود.
برخی عضلات شانه مانند عضله فوق خاری و عضله تحت کتفی بیشتر دچار التهاب تاندون می شوند. افرادی که دچار التهاب های تکراری می شوند رسوب نمک کلسیم در نواحی ملتهب ایجاد می شود که به آن تانودنیت کلسیفیه گفته می شود. برای درمان این بیماری فیزیوتراپ از تمرین های سرمای موضعی برای بهبود و تسکین درد استفاده می کند.

التهاب بورس

بورس جداکننده عضلات و کاهش دهنده اصطلاحاتی هستند که به التهاب آن ها بورسیت گفته می شود. در بیشتر موارد تاندونیت شانه منجر به بورسیت می شود. طولانی شدن این بیماری در شانه باعث تشدید آسیب شانه شده و منجر به شانه منجمد می شود. در این بیماری دامنه حرکات شانه کاهش می یابد و برای بهبود آن تمرین درمانی مؤثر است.

پارگی عضلات

پارگی عضلاتی مانند روتاتور کاف و تاندون عضله دو سر بازو شایع است و به دلایلی مانند ضربه به کمربند شانه، انقباض های عضلانی شدید و فعالیت های تکراری و بیش از حد معمول ایجاد می شود.
از بین عضلات روتاتور کاف عضله فوق خاری (سوپرا اسپیناتوس) بیشتر آسیب می‌بیند. این عضله به¬دلیل موقعیت آناتومیکی خود زمینه پارگی بیشتری را فراهم می¬کند. به طور کلی پارگی این عضلات ممکن است به صورت ناقص و یا کامل باشد. اگر پارگی کامل باشد بیمار قادر به انجام یک حرکت خاص نیست اما در پارگی ناقص اختلال در دامنه حرکت شانه و درد اتفاق می¬افتد. فیزیوتراپ برای درمان پارگی عضلات از روش¬هایی مانند آب درمانی، برق درمانی، سوزن خشک، اصلاح حالت اندامی، ماساژدرمانی و… استفاده می-کند. تمام این درمان¬ها زمانی مؤثر هستند که پارگی کامل در عضله ایجاد نشده باشد. اگر پارگی کامل عضله رخ دهد تنها راه درمان جراحی است.

در رفتگی مفصل شانه

عارضه دررفتگی مفصل شانه زمانی رخ می دهد که گردی بالای استخوان بازو که هومروس نام دارد، در اثر فشاری که به آن وارد می شود، کاملاً از محل خود در حفره گلنوئید خارج شود که همراه با درد شدید است و باعث می شود فرد نتواند بازویش را تکان دهد.
از علل در رفتگی مفصل شانه می توان به تصادف و حوادث، کشیدگی بیش از حد رباط شانه و عدم ثبات چند جهته اشاره کرد. از علائم عدم ثبات شانه می توان به درد شانه، سوزن سوزن شدن، بی حسی، ضعف بازو و مواردی مانند بی اختیار شدن حرکت شانه اشاره کرد. برای درمان عارضه دررفتگی مفصل شانه ابتدا فیزیوتراپیست مفصل را جا انداخته و سپس یکپارچگی عصبی_عروقی (نوروواسکولار)آن بررسی می شود.
در مرحله بعد فیزیوتراپیست به تسکین درد و کاهش تورم می پردازد. معمولاً برای محافظت از شانه و عدم حرکت آن استفاده از اسلینگ شانه پیشنهاد می شود. فیزیوتراپیست برای درمان دررفتگی شانه از روش هایی مانند الکتروتراپی، ماساژ بافت نرم، طب سوزنی و یخ درمانی استفاده می شود. سپس فیزیوتراپیست برای مراقبت و بازیابی قدرت عضله و بازیابی دامنه حرکتی تلاش می کند.
در آخر فیزیوتراپیست به بازیابی کامل عملکرد شانه می پردازد تا فرد بتواند فعالیت های مطلوب را انجام دهد. فیزیوتراپیست برنامه بازتوانی شانه را طوری تنظیم خواهد کرد تا به فرد کمک کند به فعالیت روزانه خود را به راحتی انجام دهد.

شانه منجمد

به وضعیتی که در آن شانه سفت و دردناک می شود و دامنه حرکتی اش کاهش می یابد به اصطلاح شانه منجمد یا شانه یخ زده می گویند. که میتوانید در مقاله شانه یخ زده ما در این باره اطلاعات بیشتری کسب کنید…
فیزیوتراپیست به این دسته از بیماران تمرینات کششی و قدرتی را پیشنهاد می کند. بهتر است ابتدا تمرین های کششی و سپس قدرتی انجام شود. برخی از روش های تخصصی فیزیوتراپی برای درمان شانه یخ زده شاک ویو، اولتراسونددرمانی، طب سوزنی، الکتروتراپی، لیزر درمانی و… هستند.

آرتروز مفصل بین شانه و ترقوه

آرتروز مفصل بین شانه و ترقوه که مفصلآکرومیو کلاویکولار نام دارد نسبت به آرتورز مفصل شانه (گلنوهومرال) بیشتر رخ می دهد. این بیماری یکی از دلایل شایع درد شانه است و هنگامی که این بیماری پیشرفت می کند به علت تخریب غضروف مفصلی، فضای مفصل کاهش می یابد و ممکن است با تشکیل یک سری زواید به نام استئوفیت در حاشیه مفصل همراه باشد.
برخی از علائم آرتروز شانه سفتی شانه، تورم مفصل، احساس گیر کردن یا سایش مفصل، درد هنگام فعالیت و حساسیت به لمس در اطراف مفصل هستند. طب فیزیکی برای درمان آرتروز شانه تمرینات کششی شانه که مؤثر بر انعطاف پذیری است و همچنین تمرینات ورزشی را برای تقویت عضلات اطراف شانه از جمله عضلات تثبیت کننده کتف، پیشنهاد می کند.

دردهای ارجاعی

در بعضی موارد درد شانه ربطی به وجود مشکل در شانه ندارد و درد از نقاط دیگری به سمت شانه پخش می شود که به این دردها در بدن درد ارجاعی گفته می شود. از مهم ترین دلایل درد ارجاعی بیماری قلبی، ناراحتی های قفسه سینه، اختلالات کیسه صفرا ، عفونت های دیافراگم، تنگی مجرای نخاعی گردنی، آرتروز فقرات گردنی یا اسپوندیلوز گردن، تومورها (در صورتی که به نخاع گردن و ریشه های اعصاب آن ها فشار وارد کنند) و… هستند.

سندرم گیر افتادگی شانه

سندرم گیر افتادگی شانه آسیبی شایع است که در آن تاندون های گرداننده شانه یا بورس ها و یا عضلات روتاتور در هنگام بالا آوردن بازو به شکل عمودی مدام دچار گیر افتادگی شده و تحت فشار قرار می گیرند. این عارضه ممکن است خیلی دردناک باشد و بروز مداوم آن می تواند موجب آسیب ساختاری تاندون های گرداننده شانه، بورسیت شانه و… شود.
از نشانه های معمول سندرم گیر افتادگی شانه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
احساس درد هنگامی که فرد بر روی شانه آسیب دیده دراز می کشد
ضعف عضله هنگامیکه فرد می خواهد چیزی را بردارد یا بلند کند
دردناک بودن شانه هنگامی که فرد دست ها را پشت سر خود می برد و…
معمولاً برای تشخیص سندرم گیر افتادگی شانه از تصویربرداری و سونوگرافی استفاده می شود.
برای درمان گیر افتادگی شانه تشخیص علت این آسیب بسیار مهم است. در قدم اول هدف محافظت، تسکین درد و درمان این عارضه به وسیله داروهای ضد التهابی و فیزیوتراپی است. سپس برای دستیابی دوباره دامنه حرکتی، قدرت عضله، عملکرد نرمال شانه و … تلاش می شود. روش های درمان فیزیوتراپی برای این بیماری طب سوزنی، لیزر درمانی پرتوان، الکتروتراپی،درمان های دستی و … هستند.

سندرم قوس دردناک

سندرم قوس دردناک شایع ترین مشکل التهابی در اطراف مفصل شانه است. این سندرم معمولاً ناشی از ساییدگی و پارگی تاندون عضله سوپرااسپیناتوس یا عضله فوق خاری است. هدف اصلی فیزیوتراپی سندرم قوس دردناک حاد (شدید) کاهش درد و التهاب، جلوگیری از تشدید سندروم و همچنین کاهش ضعف عضلانی است. پس از کاهش درد ماساژ، تمرینات فعال کمکی و کشش عضلات مرحله های بعدی درمان هستند که منجر به بهبود دامنه حرکتی شانه می شود.

منابع

Leave A Comment

نوشته های اخیر

  • توانبخشی کرونا

توانبخشی کرونا

ملاحظات توانبخشی در طول پاندمی کرونا 19 در ماه مارس سال 2020 سازمان جهانی بهداشت شیوع کرونا ویروس جدید را که [...]

  • بیماری ام اس

بیماری ام اس

مقدمه بیماری ام اس مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) نوعی بیماری خود ایمنی در سیستم عصبی مرکزی (CNS) است که با التهاب [...]

  • کلیات فلج صورت

فلج صورت

مقدمه کلیات فلج صورت سلام دوستان؛ امیدوارم که حالتون عالی باشه.نمیدونم تا حالا چیزی درمورد فلج صورت شنیدین یا نه؟! امروز [...]

دسته‌بندی ها